Ny donation til Livgarden fra Tømrermester Hans-Jørgen Langhoff og hustru Grethe Langhoffs Fond

Tekst: Den Kongelige Livgarde   I   18. maj 2020

Donationen, der er beregnet til brug for konservatorstøtte, skal sikre den bataljonsfane fra Princess of Wales Royal Regiment (PWRR), som blev givet til Livgarden i forbindelse med Årsdagsparaden i 2017.

Livgardens historiske leder, Eric Lerdrup Bourgois udtaler: ”Det er en helt særlig ære at få tildelt en udfaset britisk bataljonsfanen – i dette tilfælde fra II PWRR bataljon. Bataljonsfanerne bliver nemlig sædvanligvis bevaret for eftertiden ved enheden – f.eks. i messe eller museum – eller ophængt i garnisonskirken. At PWRR har valgt at give II bataljons fane til Livgarden, er et vidnesbyrd om de lange og helt særlige venskabelige relationer, der bl.a. også understreges af H.M. Dronningens funktion som æresoberst for det engelske regiment.”

Chef Livgarde, oberst, kammerherre, Mads Rahbek, modtager II PWRR bataljons fane ved Årsdagsparaden i 2017. Foto: Olav Vibild.

Bataljonsfanen er dog så medtaget af tjeneste – bl.a. af to års vagttjeneste i London – at det er nødvendigt at konservere den inden montering og ophængning ved Livgarden. Kristine Bønløkke Spejlborg, tekstilkonservator ved Bevaring Sjælland, som skal forstå konserveringsarbejdet, giver en status:

”Fanen har nogle meget store skader i silken, og nogle af dem er tidligere blevet repareret. De gamle reparationer er iøjefaldende og er på nuværende tidspunkt kun med til at ødelægge silken endnu mere. Så det er rigtig godt, at fanen nu bliver konserveret og dermed kan bevares for eftertiden”.

Tekstilkonservator Kristine Bønløkke Spejlborg undersøger PWRR fanen. Foto: Bevaring Sjælland.

Efter endt konserveringsarbejde vil II PWRR bataljonsfane blive bevaret for eftertiden ved Den Kongelige Livgarde. Og dette takket være donationen fra Tømrermester Hans-Jørgen Langhoff og hustru Grethe Langhoffs Fond.

Det er i øvrigt ikke mere end godt et år siden, at Tømrermester Hans-Jørgen Langhoff og hustru Grethe Langhoffs Fond gav en generøs donation for at sikre helt særlige artefakter fra de seneste års internationale operationer. Disse artefakter, så som Patrol Base Armadillo-skiltet, er også pt. under kyndig konservatorstøtte ved Bevaring Sjælland.